Кузін: В Україні не виявили побічних дій у вакцинованих AstraZeneca

Міністерство охорони здоров’я не зафіксувало несприятливих наслідків для здоров’я в українців, щеплених цією вакциною. Про це повідомив головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін у ефірі телемарафону .

“Ми, як і будь-яка країна Європейського Союзу, моніторимо всі несприятливі події після імунізації – від почервоніння місця введення, підвищення температури до потенційних інших наслідків. Станом на сьогодні (8 травня – ред.) не зареєстрували будь-яких випадків, пов’язаних із застосуванням як вакцини AstraZeneca, так Pfizer”, – сказав Кузін.

Також заступник міністра охорони здоров’я зауважив, що в інструкціях, які додають до вакцин, вказують ймовірність виникнення тих чи інших побічних реакцій організму.

Кузін пояснив, що в одного на мільйон або десять мільйонів, наприклад, можуть зафіксувати важкі анафілактичні реакції. Цей відсоток дуже низький і для застосування вакцини допустимий.

“Саме для цього на кожному пункті вакцинації облаштовують спеціальну аптечку, фахівці проходять навчання з надання домедичної допомоги. Але в Україні таких випадків не зареєстровано”, – уточнив головний санітарний лікар.

Wiki