Прем’єр Грузії відмовився від візиту до США через умову щодо закону про "іноагентів"

Прем’єр Грузії відмовився від візиту до США через умову щодо закону про

Прем’єр Грузії відмовився від візиту до США через умову щодо закону про "іноагентів"

Міністерство закордонних справ Грузії ввечері 2 травня підтвердило відмову грузинського прем’єра Іраклія Кобахідзе від візиту до США, стверджуючи, що американська сторона вимагала призупинення обговорення скандального закону про "іноагентів" у парламенті.

Це випливає з офіційної заяви грузинського МЗС.

Заява зовнішньополітичного відомства Грузії виникла після твердження посла США у Тбілісі Робін Данніган про те, що вищі посадові особи грузинського уряду відмовилися від запрошення до Штатів для обговорення стратегічного партнерства та допомоги.

У грузинському відомстві підтвердили, що Кобахідзе отримував таке запрошення, однак із застереженням: перед візитом парламент Грузії мав тимчасово припинити розгляд законопроєкту "Про прозорість іноземного впливу".

"Проведення візиту із застереженнями не відповідає духу партнерства, яке має ґрунтуватися на взаємній повазі та взаємній довірі, у зв’язку з чим послу США було надано докладне пояснення", – йдеться в заяві грузинського МЗС.

Резонансний законопроєкт про "іноагентів", попри багатоденні масові протести і попередження Заходу, вже схвалений у першому та другому читаннях. Очікують, що парламент Грузії розгляне проєкт у третьому читанні приблизно через два тижні.

Wiki