«Великий брат» стежить за тобою. Китайські камери відеонагляду захоплюють Європу (розслідування)

Hikvision cameras in downtown Kyiv

За останні п’ять років країни Центральної та Східної Європи придбали мільйони камер відеостеження китайського виробництва. Згідно з опитуванням Радіо Свобода у дев’яти країнах, це відбувається усупереч вразливості пристроїв у питаннях безпеки, недбалості підходу виробників до обробки даних та зв’язкам із китайською державою.

Як з’ясувало Радіо Свобода – використання камер китайського виробництва зростає у країнах, які є членами ЄС та НАТО або прагнуть до них приєднатися. А також там, де уряди, що переймаються бюджетом, все частіше звертаються до доступних і субсидованих державою китайських компаній.

І хоча у більшості країн не існує національних баз даних для камер спостереження, наявні дані та матеріали Радіо Свобода показують, що Dahua та Hikvision – дві частково державні китайські компанії, одні з провідних постачальників систем замкнутого телебачення та відеоспостереження у світі, – домінують на ринку в Угорщині, Сербії, Румунії, Молдові, Україні, Боснії та Герцеговині, Косово, Болгарії та Грузії.

«Найбільша відмінність між цими [китайськими фірмами] та іншими полягає в тому, що інші компанії не мають такого обширного та критичного каталогу вразливих характеристик, якими можна скористатися», — розповів Радіо Свобода Конор Хілі, директор урядових досліджень IPVM, дослідницької фірми в галузі стеження.

«По суті, безпека полягає у плануванні гіпотетичних загроз, тож уряди та організації з національної безпеки повинні на цьому зосередитися»

Розслідування журанлістів Радіо Свобода вказують на те, що попри посилення перевірки у західних столицях щодо надмірної залежності від китайських технологій у критичній інфраструктурі, камери Dahua та Hikvision використовують і на безпекових та секретних об’єктах. Зокрема, на військових базах у Румунії та у штабі спеціальної поліції в Угорщині, що, на думку експертів, піддає їх ризику стати об’єктами нападу хакерів, іноземних зловмисників чи противників.

Китайські камери: карта-мапа

У той час, коли такі країни, як Сполучені Штати, Великобританія та Австралія, внесли ці дві фірми у чорний список, у Європі такої заборони не існує. Однак на тлі знакового візиту китайського лідера Сі Цзіньпіна до Європи, який розпочався 5 травня, а також низки китайських шпигунських скандалів на континенті та придушення практик китайської торгівлі з боку ЄС, позиція компаній у Європі знаменує ще одну потенційну точку напруги.

«Ми бачили, як з часом розвивалася розмова у таких країнах, як Сполучені Штати, призвівши до заборони. Проте досі незрозуміло, яким шляхом підуть європейські країни», — додав Хілі.

Jump To A Country:

Bosnia-Herzegovina | Bulgaria | Georgia | Hungary |

Kosovo | Moldova | Romania | Serbia | Ukraine

Угорщина

Офіційної статистики щодо камер стеження китайського виробництва, які закупила Угорщина, або ж масштабів використання китайської технології розпізнавання облич немає.

Проте, згідно з даними пошукової системи підключених до Інтернету пристроїв Shodan, в Угорщині працює 3 567 пристроїв Dahua і 18 166 Hikvision.

За даними угорського новинного сайту Atlatszo, національна поліція Угорщини уклала свої перші контракти з Dahua у 2017 році. Вони підписали угоди, які передбачали використання камер та програмного забезпечення цієї компанії прикордонниками країни та у адміністративній системі самої поліції.

Дані, зібрані на основі системи електронних державних закупівель Угорщини, показують, що вироби Hikvision придбали кілька університетів та Академія наук. Камери відеонагляду цієї китайської компанії також використовують декілька місцевих адміністрацій та угорські загони поліції спеціального призначення.

Однак у деяких випадках використання китайських пристроїв таки забороняли. В одному з них у 2023 році німецький виробник зброї Rheinmetall заблокував використання китайських камер на своєму заводі у західній Угорщині.

Тим не менш, схоже, що використання цього обладнання буде зростати, особливо з огляду на поглиблення зв’язків між Будапештом і Пекіном під владою прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана.

У лютому Угорщина підписала безпекову угоду з Китаєм з метою посилення співпраці між правоохоронними органами країн. Договір передбачає патрулювання китайської поліції у найбільш прохідних частинах Будапешта, де проживає найбільша китайська діаспора у Центральній Європі. Незрозуміло, як саме угорські та китайські чиновники будуть обмінюватися даними та доступом до камер, але цей крок викликав тривогу в Брюсселі та серед китайських активістів за кордоном.

Україна

Сотні тисяч камер Dahua та Hikvision встановлено по всій Україні – про це говорить, галузева база даних ImportGenius, яка поділилася інформацією з Радіо Свобода.

Українські правоохоронні органи та приватні фірми закупили велику кількість камер відеоспостереження китайського виробництва. За даними ImportGenius, українська компанія «Торговий дім систем нагляду» – найбільший покупець камер та іншого обладнання Dahua. Згідно з даними, українська компанія придбала понад 1 мільйон пристроїв відеонагляду, включно з камерами спостереження, тепловізорами, домофонами та іншим обладнанням з камерами. з 2016 по 2023 рік

Hikvision cameras in downtown Kyiv

Hikvision cameras in downtown Kyiv

Дані ImportGenius також показують, що група українських компаній, які напряму співпрацюють з Hikvision, імпортувала схожу кількість пристроїв відеонагляду за той самий період.

Проте звучали і занепокоєння щодо безпеки камер Dahua та Hikvision.

У січні Служба безпеки України заявила, що російська розвідка зламала дві камери спостереження у Києві саме напередодні ракетного удару РФ, який забрав життя щонайменше трьох людей.

Представник українських правоохоронних органів, який через чутливість теми побажав залишитися анонімним, розповів «Схемам» (проєкту Радіо Свобода), що одну з цих камер виготовила компанія Hikvision і її встановили у столиці у 2016 році.

Молдова

За останні п’ять років Молдова закупила тисячі китайських камер стеження для своєї поліції, військових і дипломатичних служб, згідно з даними державних закупівель. Втім, їх точна кількість досі невідома.

Країна не має публічної бази даних про кількість камер спостереження. Але дані Shodan перераховують 15 133 камери виробництва Hikvision і 4 177 камер Dahua.

Портал державних закупівель Молдови achizitii.md подає інформацію, що в період з 2018 по 2023 рік країна придбала понад 7 210 камер Dahua та Hikvision. Серед найбільших покупців були органи безпеки, як-от поліція та авіаційний полк «Децебал» Міністерства оборони, а також Міністерство праці, МЗС та Національний банк Молдови.

Китайські камери: закупівля зроблена Молдовою

Камери китайського виробництва також потрапили у систему громадського транспорту: тролейбуси у столиці Кишиневі обладнані камерами Dahua. Національне управління пенітенціарних установ також звернулося до двох виробників, придбавши та встановивши понад 800 китайських камер у своїх установах між 2018 і 2023 роками.

Центральна виборча комісія Молдови також закупила 2 300 камер спостереження після парламентських виборів у країні 2019 року. Дані закупівель показують, що все це було придбано в компанії під назвою Rapid Link, авторизованого дистриб’ютора Hikvision.

Сербія

Статистика сербської митниці не уточнює інформації про імпорт камер відеонагляду китайського виробництва. Проте дані останні п’яти років свідчать про стійке зростання кількості куплених камер протягом цього часу. Тільки у 2023 році Белград витратив близько 5,8 мільйонів доларів на камери відеонагляду.

Китайські камери: імпорт до Сербії

Більшість камер в країні купують приватні компанії, які потім продають їх місцевим органам влади.

Згідно з розслідуванням РС/РВЄ 2023 року, понад 40 муніципалітетів і міст у Сербії — майже третина всіх місцевих органів влади в країні — мають системи громадського відеонагляду та моніторингу руху, придбані у Dahua, Hikvision чи іншого китайського виробника. Це розширення відбулося протягом останніх п’яти років і коштувало приблизно 32 мільйони доларів.

Обладнання цим муніципалітетам продала Macchina Security – тіньова фірма з Белграда, яка імпортує китайські технології в цю балканську країну та виграє контракти протягом останніх кількох років.

Плакати з китайським прапором напередодні візиту Сі Ціньпіня до Белграда. 6 травня 2024 року

Плакати з китайським прапором напередодні візиту Сі Ціньпіня до Белграда. 6 травня 2024 року

Згідно з документами, отриманими Радіо Свобода, сербський уряд закупив 15 різних типів камер у виробників з Польщі, Австралії, Сполучених Штатів, Італії, Словаччини, Угорщини та у місцевої сербської компанії. Але муніципалітети по всій Сербії, схоже, купили більше камер у Dahua, аніж у інших компаній.

10 із 42 опитаних муніципалітетів і міст купили камери з технологією розпізнавання обличчя, згідно з документами, отриманими Радіо Свобода на основі запитів на свободу інформації. Це свідчить про існування болючої проблеми у Сербії, де уряд кілька разів намагався проштовхнути законодавство, яке дало б йому широкі повноваження використовувати технологію розпізнавання облич у громадських місцях.

За останні роки Сербія встановила понад 1 000 камер спостереження з функціями розпізнавання облич, виготовлених китайською компанією Huawei.

Таке розгортання у Белграді викликало суперечки, оскільки в Сербії немає відповідних законів про конфіденційність даних для обробки біометричної інформації, отриманої із записів розпізнавання обличчя. Розслідування Радіо Свобода 2022 року виявило, що сербська влада вже використовує китайські технології для відстеження та нападу на активістів і протестувальників. Це викликає занепокоєння щодо можливого зловживання більш досконалим обладнанням для стеження від китайського виробника.

Боснія і Герцоговина

У Боснії і Герцеговині, де влада поділена на національні та кілька нижчих рівнів управління, немає загальнонаціональної бази даних. Але дані місцевих міністерств, міст і муніципалітетів свідчать про зростаюче використання камер спостереження в останні роки.

За даними Управління непрямого оподаткування Боснії і Герцеговини, імпорт обладнання для запису з Китаю збільшився за останні п’ять років. Дані держзакупівель свідчать про зростання імпорту з 3,4 мільйонів доларів у 2018 році до 5,4 мільйонів у 2023 році.

Міністерство внутрішніх справ Республіки Сербської (частини країни, що населена переважно етнічними сербами) повідомило Радіо Свобода, що лише у 2023 році було придбано 139 камер Dahua на суму 47 000 доларів. А Баня-Лука – політичний і фінансовий центр Республіки Сербської – також є місцем реалізації проєкту розумного міста (smart-city), де вже встановлено 265 з 325 запланованих камер Dahua.

У переважно боснійсько-хорватській федерації Боснії і Герцеговини, яка складається з 10 кантональних урядів, ці дані виглядають як тьмяна мозаїка.

Китайські камери: імпорт до Боснії і Герцеговини

Міністерство внутрішніх справ Кантону 10 повідомило Радіо Свобода, що у 2023 році вони придбали лише три камери Hikvision. Інші урядові органи, такі як Міністерство внутрішніх справ Боснійсько-Подринського кантону, сказали, що не мають інформації про країну походження своїх покупок.

Міністерство внутрішніх справ у Сараєво заявило, що за останні п’ять років вони закупили лише дві камери від китайських виробників, не назвавши від якої саме компанії.

Вони підкреслили, що поліція Сараєво, згідно із законом, може мати доступ до камер, встановлених в громадських місцях іншими урядовими установами.

Прикордонна поліція Боснії розповіла Радіо Свобода, що вони не купували ніякого обладнання китайського виробництва.

Косово

Як і в багатьох інших країнах, митна служба Косово не розрізняє компанії та типи камер. Проте камери спостереження широко використовують у Приштині, столиці Косово.

Під час нещодавньої поїздки Приштиною репортер Радіо Свобода помітив кілька камер Dahua та Hikvision, встановлених на міських площах, а також на урядових будівлях, зокрема й Офісу державного прокурора, Міністерства торгівлі та Міністерства охорони здоров’я. Представники косовської влади підтвердили Радіо Свобода, що камери на урядових будівлях придбали у 2020 та 2021 роках.

До ускладнень із відстеженням поширення китайських камер у Косово влада регіонів країни, де переважає сербське населення, підписала угоди про імпорт обладнання Dahua та Hikvision із Сербії.

Ці операції столиця Приштина не контролює. А розслідування Радіо Свобода за 2022 рік виявило, що для шкіл на південному сході Косово (в більшості під сербською тимчасовою владою) закупили обладнання для стеження від Dahua на десятки тисяч доларів. У документах угоди зазначено, що фінансування надала сербська урядова установа, яка керує відносинами з Косово.

Румунія

У Румунії немає центральної бази даних, але галузеві опитування та портали державних закупівель показують, що використання камер відеоспостереження китайського виробництва стає все більш поширеним. Деякі навіть були встановлені на конфіденційних сайтах безпеки.

Hikvision cameras around a military unit in Romania

Hikvision cameras around a military unit in Romania

Згідно зі звітом однієї з глобальних індустрій відеоспостереження за 2021 рік, у Румунії було 189 452 активних камер Dahua та Hikvision. За кількістю камер катайського виробництва, це восьмий показник у світі.

Нещодавнє розслідування Радіо Свобода також з’ясувало, що у цій країні обладнання для нагляду фірм Hikvision і Dahua використовується щонайменше на 28 військових об’єктах. Його також застосовують сотні інших державних установ, які так чи інакше відповідають за національну безпеку.

Радіо Свобода також виявило, що камери Hikvision використовували на військовій базі в селі Девеселу, де розташована наземна система протиракетної оборони НАТО Aegis Ashore.

Румунські чиновники захищали використання камер китайського виробництва. Вони заявили, що ті підпадають під параметри державних закупівель нового обладнання і що всі камери стоять в режимі офлайн, щоб запобігти деяким ризикам безпеки, які є у технологіях Dahua та Hikvision.

Однак експерти розповіли Радіо Свобода, що більш просунуті хакери все ще можуть отримати доступ до цих камер. Мовляв, нещодавно були приклади хакерських груп, які отримували доступ до камер із закритою системою шляхом зламу операційної системи комп’ютера онлайн. А це потім давало їм змогу проникати в офлайн-мережі.

Болгарія

Камери Dahua та Hikvision можна побачити і у різних частинах столиці Софії, а також на урядових будівлях. Водночас болгарський уряд не оприлюднив цифри щодо кількості камер у користуванні, і не відповів на запит Радіо Свобода.

A Hikvision camera on the ceiling of a tram in Sofia

A Hikvision camera on the ceiling of a tram in Sofia

Найбільша державна закупівля техніки відбулася в межах контракту 2018 року з консорціумом компаній. Йдеться про придбання камер Hikvision і дочірніх технологій на суму 45 мільйонів доларів США з метою встановлення 4 300 камер загалом – на автобусах, трамваях і тролейбусах у Софії.

Систему відеоспостереження у мережі громадського транспорту запустили у 2020 році. А у 2023 році впровадження наштовхнулося на спротив громадськості, зокрема активістів захисту приватності. Вони побоювались, що організовані злочинні групи або ж хакери можуть отримати доступ до каналів цих камер.

Грузія

Майже 80 відсотків камер, встановлених у країні, походять від компаній Hikvision і Dahua. Про це свідчить аналіз грузинської служби Радіо Свобода на основі даних митниці та державних закупівель, а також роботи журналістів.

Китайські камери: імпорт у Грузію

Точну кількість китайських камер у Грузії визначити важко. Доступні митні дані щодо всіх імпортованих камер свідчать про різке зростання їх кількості за останні п’ять років. Лише у 2023 році Грузія придбала понад 10 000 камер – у порівнянні з менш ніж 1 000 одиницями у 2020 році.

Значну частину цього імпорту, схоже, закупили грузинські правоохоронні органи. За інформацією про державні закупівлі та даними митниці, на які посилається грузинська служба Радіо Свобода, поліція країни використовує понад 7 379 камер спостереження по всій країні. Майже всі вони виготовлені фірмами Dahua, Hikvision або іншим китайським виробником.

Публікацію підготували:

Рейд Стендіш із співавторкою Меліхи Кесмер з Балканської служби РС/РВЄ, Кирилом Овсяним з Української служби РС/РВЄ, Дорунтіною Баліу, Мір’яною Євтович, та Наталією Йованович з Балканської служби РС/РВЄ, Іонутом Бенеа з Румунської служби РС/РВЄ, Іваном Бедровим з Болгарської служби РС/РВЄ, Настасією Арабулі з Грузинської служби РС/РВЄ, Кирилом Овсяним з Української служби РС/РВЄ, Адамом Кертезом з Угорської служби РС/РВЄ, Денисом Дерменжі з Молдовської служби РС/РВЄ

Графіку зробив Іван Гуттерман

Wiki